Varainkeruu osana lasten ja nuorten kasvatusta

Tutkitusti ihmisten motivaatio ja tyytyväisyys ovat korkeammat, jos he saavat osallistua yhteiseen tekemiseen. Tämä ei tee poikkeusta lastenkaan osalta.
Jaa
Tämänkertaisessa blogikirjoituksessa esitämme  muutaman perustellun väittämän koskien lasten ja nuorten työntekoa sekä varainkeruuta. Aihe nousee keskusteluissa pinnalle aika ajoin ja synnyttää aikuisissa monenlaisia reaktioita. Lue miten me asian täällä Pilkkosilla näemme.

Nykyisin lapsilla on usein haasteellista nähdä, mistä raha ”tulee”, kun vanhemmat lähtevät töihin ja tulevat töistä, maksavat laskut ja ostavat kaupasta ruokaa. Maaseudulla tilanne on hieman eri, sillä siellä lasten on helpompi osallistua maatilan töihin, jos sellaisella sattuvat asumaan. Mutta suurin osahan ei kuitenkaan asu, vaan kotona saatetaan sen sijaan jakaa imurointi- tai tiskausvuoroja kuukausirahan vastineeksi. Ja vaikka imurointi on kodin yleisen viihtyvyyden kannalta tärkeää, ei sitä kuitenkaan voi pitää kovin suurena vastuunkantona.

Työharjoittelua varainkeruun ohessa

Imuroinnin sijaan useat varainkeruutavat antavat lapselle mahdollisuuden osallistua vastuulliseen tekemiseen. Hyvin nuorikin lapsi voi olla osana varainkeruukampanjaa, kun hänelle selitetään yksinkertaisesti mihin rahaa kerätään, mitä kukin tekee ja paljonko töitä olisi tehtävä, jotta tavoite saavutettaisiin. Tutkitusti ihmisten motivaatio ja tyytyväisyys ovat korkeammat, jos he saavat osallistua – oli sitten kyse päätöksenteosta tai ihan perusduunista. Tämä ei tee poikkeusta lastenkaan osalta, sen olemme täällä Pilkkosilla havainneet.

Lapsille on sitä paitsi helppo konkretisoida varainkeruun tavoitteita.

Kun Matti, Maija, Mikko sekä Mirva myyvät jokainen 10 pakettia pesuainetta, he pääsevät leirille. Tämä on usein se perusajatus, jonka mukaan varainkeruu tapahtuu.

varainkeruu säästöpossuEuroja on turha ainakaan ihan pienimmille lapsille tuoda mukaan. Tuttu ja konkreettinen, käsissä pidettävä tavara, jota voi myydä mummolle, naapurille, kummille ja kaimalle, on helpoin. Kun lapsi on myynyt oman osuutensa, saa hän kiitokset sekä pääsee palkkioksi leirille.

Yhdessä tavoitteisiin

Lapsen ja nuoren on hyvä opetella ottamaan vastuuta myös muiden rahoista – tässä tapauksessa seuran, joukkueen tai muun ryhmän. Toimintoketju siis täydentyy entisestään sillä, että lapsi saa rahan kouraansa myydessään jonkin tuotteen, joutuu huolehtimaan siitä ja esimerkiksi toimittamaan sen sovitulle henkilölle.

Usean henkilön tekemä varainkeruu kasvattaa lasta ja nuorta myös yhteisöllisyyteen. Kun yhdessä tehdään, ja tehdään hyvin, saavutetaan myös yhteinen tavoite.

Kannustammekin kaikkia teitä ottamaan lapset ja nuoret mukaan varainkeruuseen ja myyntikampanjoihinne. Se kasvattaa osaltaan lapsia vastuullisuuteen, yhteen hiileen puhaltamiseen ja opettaa nuorille mitä on rehti ja reilu työnteko. Eli näyttää konkreettisesti työteon yhteyden saatavaan rahaan.

Vai mitä?