Pilkkoset-stipenditarinoita

Pilkkoset jakaa yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa Pilkkoset-stipendejä Vanhempainliittoon kuuluville koulujen ja päiväkotien vanhempainyhdistyksille.
Jaa

Pilkkoset jakaa yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa Pilkkoset-stipendejä Vanhempainliittoon kuuluville koulujen ja päiväkotien vanhempainyhdistyksille.

Pilkkoset-stipendi voidaan myöntää vanhempainyhdistykselle koko koulu- tai päiväkotiyhteisöä palvelevan hankkeen toteuttamiseen. Jankevalinnassa painotetaan ennen kaikkea kodin ja koulun/päiväkodin välisen yhteistyön edistämistä.

Tässä esimerkkejä siitä, millaisia projekteja vanhempainyhdistykset ovat toteuttaneet Pilkkoset-stipendin avulla.


Merituulen koulun lautapeli-ilta

Inkoon Merituulen koulu on kärsinyt pahoista homevaurioista ja vuosi sitten päätökseen saadun saneerauksen aikana paljon tavaraa on jouduttu hävittämään. Joitakin vuosia sitten koulun oppilailta kysyttiin, mitä he haluaisivat koululla tehdä. Lapset vastasivat, että he haluaisivat puuhata jotain hauskaa vanhempien kanssa koululla.

Nämä kaksi asiaa mielessään Merituulen koulun vanhempain-yhdistys (MEvy ry) haki vuosi sitten Pilkkoset- stipendiä oppimista tukevien lautapelien hankkimiseksi koululle. Äänestyksessä kävi hyvin ja MEvy sai ruhtinaallisen 2158 euron stipendin.

Pelit opetuksen tukena

Syyskuussa järjestimme koululla lasten toiveiden mukaisesti perheiden yhteisen lautapeli-illan, jossa testasimme stipendin avulla hankkimiamme pelejä.

 

Lautapeli-ilta_Siiri_ja_Onni_1_43_535x535_0100

 

Pelit ostimme Lautapelit.fi -liikkeestä, josta löytyi suuri asiantuntemus pelien valintaan. Joukkoon mahtui pelejä vanhoista ja perinteisistä uusiin, juuri ilmestyneisiin. Pääpaino oli kuitenkin peleissä, joita voidaan hyödyntää opetuksessa. Pelien kautta oppiminen tapahtuu mielenkiintoisella tavalla ja opettajien mukaan pelit ovat nyt päivittäin käytössä oppitunneilla opetuksen tukena.

 

Lapset_pelaavat_lautapeli-illassa_1_6d_535x535_0100

 

Ilta oli onnistunnut ja vaikka videopelit ovatkin kova haaste pitkän perinteen omaaville lautapeleille, ei niiden vuorovaikutteisuuden ja aidon läsnäolon olemisen paikkaa voi mikään muu peli viedä.

Merituulen koulun vanhempainyhdistys Mevy ry

Kuvat: Taikakuva/Jari Alanen


Pohjan koulun kierrätyspäivä

Pohjan koulussa vietettiin koulun ja kodin päivää, jossa teemana oli ”Tuunataan, kierrätetään ja tehdään yhdessä”. Kierrätyspäivän järjestäjänä toimi Pohjan koulun vanhempainyhdistys ja rahoitus hankkeelle saatiin Pilkkoset-stipendistä.

Eri työpajoissa käytetyt materiaalit hankittiin teeman mukaisesti suurimmaksi osaksi kierrätyskeskuksista sekä kotien ullakoilta.

pohjan_koulu3

Kaikki puhalsivat yhteen hiileen

Päivän aikana toteutettiin erilaisia työpajoja, kuten Tuunaa arki kuntoon –vanhempainaamu, vaihtotavaratori, löytötavaratori, käsityö- ja puutyöpaja sekä polkupyörien huoltopiste. Myös lounas järjestettiin teeman mukaisesti, sillä jokainen sai itse tuunata oman evässämpylänsä, minkä lisäksi tarjolla oli kotipuutarhojen omenia.

Koulun ja kodin päivästä tuli menestys ja kiitos siitä kuuluu myös kaikille mukana auttamassa olleille vanhemmille ja sukulaisille sekä tietysti itse oppilaille, koulun henkilökunnalle ja kaikille muille yhteistyökumppaneille!

pohjan_koulu2

Pohjan koulun vanhempainyhdistys


Kurun Yhtenäiskoulun perheiden ilta

Kurun Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys Kiva ry järjesti perinteisen perheiden illan Kurun urheilutalolla ja sen ympäristössä. Pilkkoset-stipendin avulla ohjelma oli tänä vuonna hieman erilainen, ja vanhempainyhdistys pystyikin tarjoamaan perheille uudenlaisia elämyksiä. Ohjelma piti sisällään eräopas Matti Mikkolan järjestämät tehtävärastit, temppuradan, iltapalan sekä herkkukorin arvonnan.

Erärasteja ja muuta mukavaa

Eräopas Matti Mikkolan tehtävärasteilla sai kokeilla tulentekoa entisajan keinoin, eli aikana ennen tulitikkuja. Tulentekovälineinä toimivat tulusrauta, piikivi ja taula. Taula on lehtipuissa kasvavasta pahkamaisesta pillisienestä, taulakäävästä, lipeäkäsittelyn avulla valmistettua helposti syttyvää ainetta. Iskettäessä piikiveä raudalla syntyy kipinöitä, jotka saavat taulan kytemään, ja taulassa kytevä tuli leimahtaa ja tarttuu varsinaisiin sytykkeisiin, kun taulaan puhalletaan.

stipendi

Toisella rastilla tunnistettiin lintuja. Kolmannella rastilla leikittiin autiolta saarelta pelastautumista. Perheen ympärille sidottiin köysi, joka kuvasti venettä ja köyden sisällä yhdessä liikkuen perhe siirtyi paikasta toiseen. Neljäntenä rastina oli vipukeihäällä ”metsästämistä”. Oikeita lintuja ei metsästetty, vaan saaliin virkaa toimitti rottinkisorsa. Tosin laihaksi saalis jäi ja rottinkisorsa säästyi!

stipendi_kuru

Ulko-ohjelman jälkeen temppurata houkutteli perheet sisälle ja lapset telmivät siellä innokkaasti. Vanhempainyhdistys tarjosi paikalliselta pitopalveluyrittäjältä tilatun iltapalan koko porukalle. Illan mittaan saatiin herkutella ihanilla tuoreilla sämpylöillä, voisilmäpullilla, mokkapaloilla, mehulla, kahvilla ja teellä. Illan päätteeksi arvottiin vielä osallistujien kesken herkkukori, joka piti sisällään monenlaisia herkkuja.

Kiitos Pilkkosille, Vanhempainliitolle ja koko talkooporukalle illan onnistumisesta!

Kurun Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys KiVa ry


Liikunnallinen perheilta Pahkamäen koululla

Pahkamäen koulun vanhempainyhdistys järjesti Pilkkoset-stipendillä liikunnallisen perheillan, joka sijoittui koulun ympäristöön. Mukaan kutsuttiin kaikki koulun noin 150 oppilasta perheineen sekä lisäksi koulun henkilökuntaa ja paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä. Sään suosiessa paikalle saapui jopa ennakko-odotuksia enemmän osanottajia.
koydenveto_c2_535x535_0100

Monipuolista ohjelmaa

Ohjelmaa oli paljon erilaista, kuten esimerkiksi isoja maatalouskoneita, VPK:n paloauto ja mahdollisuus tehdä alkusammutusharjoituksia, saappaanheittoa, frisbeegolfia, halibernejä, SPR:n teltta, jättiritsoja, jalkapalloa ja erilaisia pelejä. Tarjolla oli myös iltapalaa ja tapahtuma huipentui oppilaiden ja vanhempien väliseen tiukkaan köydenvetokisaan sekä arpajaisiin.

haliberni_03_535x535_0100

Onnistuneen tapahtuman tunnelmia kuvaa hyvin halibernien terveiset tapahtuman jälkeen: ’’Moikka! Kiitos kivasta illasta koululla. T. Halibernit Kaapo ja Lilli”

Pahkamäen koulun vanhempainyhdistys


Jynkän koulun ulkoilmatapahtuma

Jynkän koulu on kuopiolainen noin 350 oppilaan alakoulu, joka on joutunut toimimaan väistötiloissa jo vuodesta 2013 lähtien koulun sisäilmaongelmien vuoksi. Kaikki oppilaat kuljetetaan päivittäin busseilla väistötiloihin n. 7 kilometrin päähän.

Nykyiset tilat ovat olleet liikuntapainotteisessa koulussa riittämättömät kunnon liikuntatilojen puuttuessa kokonaan. Vanhempainyhdistys halusikin tuoda alakoulun yhdeksi illaksi lähelle koteja ja järjesti Pilkkoset-stipendin avulla liikunnallisen ulkoilmatapahtuman kaikille perheille kävelymatkan päässä heidän kodeistaan. Oppilaat otettiin mukaan tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen.

jynkän_stipendi

Sateen ei annettu lannistaa

Tapahtumapäiväksi osui muutoin aurinkoisen ja lämpimän toukokuun yksi harvoista sadepäivistä. Koska säätilanteelle ei mahtanut mitään, vanhempainyhdistys yhdessä oppilaiden kanssa pystytti suunnitellusti pomppulinnan, popparikoneen, makkaragrillin sekä keppihevosradan.

Vuorelan tallin ihana Lilli-heppa kantoi selässään monta kierrosta lapsia vesisateesta piittaamatta. Jalkapallopisteellä sai mitata oman potkun voimat. Sen sijaan jättinyrkkeilykehä sekä tanssinopetus jouduttiin sääolosuhteiden vuoksi perumaan, mutta todennäköisesti näitä päästään testaamaan uuden koulun avajaisissa vuonna 2017.

jynkän_stipendi_2

Ja vaikka sadetta vihmoi koko tapahtuman ajan, sitkeät koululaiset perheineen saapuivat paikalle viettämään koko perheen tapahtumaa omilla kotinurkilla.

”Kiitokset Pilkkosille tuesta, meillä oli kivaa!”

Jynkän koulun etuväki, Jykevä Ry