Suunnitteilla luokkaretki ulkomaille?

Luokkaretki ulkomaille siintää haaveissa? Täältä löydät parhaat vinkit niin kaupunkikulttuurin sykkiviin keskuksiin kuin rannalla chillailuunkin.
Jaa
Luokkaretki ulkomaille voi tarjota vertaansa vailla olevan elämyksen, jonka muistot kestävät vielä kiikkustuoliin asti. Yleensä maamme rajojen ulkopuolelle suuntaavat luokkaretket tehdään yläkoulun yhdeksännellä luokalla tai lukiossa. Korkeakouluissa sitten ulkomaan ekskursioita alkaakin olla tarjolla joka kevät ja syksy.

Lähimmät ja suosituimmat maan rajojen ulkopuolella olevat luokkaretkikohteet ovat perinteisesti olleet Tukholma ja Tallinna. Ne ovat helppoja ja monille tuttuja kaupunkeja ja niiden tarjonnasta on suomalaisilla kohtuullisen hyvä käsitys. Lisäksi niiden valintaa kohteeksi puoltavat usein kustannuskysymykset. Mutta ovatko nämä ”lähikohteet” jopa hieman liian helppoja valintoja? Luokkaretki Tallinnaan saattaa olla vain yksi Tallinnan matka monien muiden joukossa. Kohdemaan ja -kaupungin valinnassa kannattaa pitää myös mielessä opetukselliset tavoitteet – mitä kieltä kohteessa puhutaan ja millaisia vierailukohteita siellä on tarjolla.

Itämeren rannoilla

luokkaretki ulkomailla Pittoreski ja merellinen Gdansk

Jos lähdetään vähän merta edemmäs kalaan, alkaa Itämeren rannoilta löytyä Riian, Kööpenhaminan, Gdanskin ja Gotlannin kaltaisia, keskenään hyvin erilaisia kohteita. Latvian pääkaupungista Riiasta löytyy viehättävä Vanha kaupunki ja läheiset Jūrmalan kesäkaupungin rannat. Hintataso on vielä hyvin maltillinen. Gdansk puolestaan on hyvin erilainen moniin muihin Puolan kaupunkeihin verrattuna – Preussin aikaiset vaikutteet näkyvät arkkitehtuurissa selkeästi. Kaupunki on käytännössä kasvanut yhteen Sopotin ja Gdynian kaupunkien kanssa, ja kesäisin pitkän hiekkarannat täyttyvät turisteista.

Kööpenhamina tarjoaa leppoisaa suurkaupunkielämää. Fillari alle ja Tivolin puistoon huvittelemaan. Hintataso on toki kaupungissa aika korkea, mutta ”Köpiksestä” löytyy paljon kohtuuhintaisia hostelleja. Kööpenhaminasta tekee myös nopeasti päiväretken Ruotsin puolelle Malmöön. Ruotsalaisten kesäparatiisina tunnettu Gotlannin saari puolestaan tarjoaa suurkaupungeista poikkeavaa fiilistä. Saaren keskus, Visbyn kaupunki, vie vierailijat suoraan keskiajalle. Kaupungista löytyy myös Peppi Pitkätossun Huvikumpu. Pyöräretket saaren vehreyden keskellä taas saavat aikaan todellisen retkitunnelman.

Euroopan suurkaupungit

luokkaretki ulkomaille Berliinin Reichstag eli valtiopäivätalo on myös suosittu turistikohde

Berliini on eittämättä yksi Euroopan ja oikeastaan koko maailman monipuolisimmista kaupungeista. Osittain tähän on johtanut kaupungin jakautuminen Itä- ja Länsi-Saksan kesken – tämä jako näkyy kaupunkikuvassa edelleen. Berliinin kaupunginosilla on todella erilaiset ilmeet. Joukkoliikenne on esimerkillinen, museokohteita ja puistoja todella runsaasti – luokkaretki Berliiniin on helposti muokattavissa ohjelmaltaan opettavaiseksi.

Lontoo on tietysti senkin puolesta kiitollinen kohde luokkaretkelle, että siellä puhutaan englantia. Kyseessä on myös Moskovan jälkeen Euroopan suurin kaupunki, joten mistään pikkukylästä ei ole todellakaan kyse. Mitä tahansa aktiviteettia etsittekin, sitä löytyy Lontoosta. Madame Tussauds, London Eye, Piccadilly Circus, British Museum… kaikki helposti legendaarisen Lontoon metron eli Undergroundin avulla saavutettavissa.

Välimeren lämpöön

luokkaretki ulkomaille Gaudin kuuluisa kirkko ei ole vieläkään valmis

Kreikan saaristo, Kypros, Malta, Sisilia, Espanjan, Italian ja Ranskan rantakaupungit, Balkanin maat… Välimereltä löytyy valtava kulttuurien kirjo, josta on vaikea valita. Kreeta ja Barcelona ovat perinteisiä suosikkeja. Kreeta tarjoaa kosketuksen perinteiseen antiikin kulttuuriin, mutta myös perinteisempiä rantaloman aktiviteetteja. Autonomisen Katalonian pääkaupunki Barcelona on tunnettu Antonio Gaudin arkkitehtuurista, kuten Sagrada Familia -kirkosta ja mielikuvituksellisesta Parc Güell -puistosta. Mikäli luokka haluaa sekä rantaelämää että suurkaupungin sykettä, on Barcelona mainio vaihtoehto.

Malta ja Sisilia ovat nousevia kohteita luokkaretkille. Euroopan, Lähi-idän ja pohjoisen Afrikan kulttuurien risteyskohtana toiminut Malta on jo pitkään ollut suosittu pohjoismaalaisten kielikoulukohteena, ja maan toinen virallinen kieli onkin englanti. Sieltä tehdään päiväretkiä myös Sisiliaan, joka sekin toisaalta on ihan oman pidemmän retkensä arvoinen saari.

Retken rahoittaminen

Mitä pidemmälle suunnataan, sitä isommiksi kustannukset tuppaavat nousemaan. Paikallisen hintatason suhteen erot voivat Euroopassakin olla isoja, joten vertailua kannattaa suorittaa rohkeasti. Lennot ovat suuri kuluerä, samoin majoitus. Isommista ja matkailuinfraltaan kehittyneistä kohteista löytyy usein runsaasti isojen makuusalien hostelleja. Lämpiminä aikoina leirintäalueet ovat myös huokea, harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Mikäli harkitsette varainkeruuta pitkälle matkalle, aloittakaa myyntikampanjat runsaasti etukäteen. Ehdottoman kannatettavaa on tehdä useampi myyntikampanja erilaisilla tuotteilla, eri varainkeruutuotteita tarjoavien yhtiöiden kautta.

Linkkejä:
Destination Gotland
Puolan matkailu, Gdansk
Berliinin virallinen matkailusivusto
Visit London
Barcelonan virallinen matkailusivusto