Lady Factory: ”Meidän äidit tekee teidän sukat”

Oletko Pilkkosten bambusukkien ystävä? Kaikki bambusukkamme tulevat samasta tehtaasta, jota kutsumme Lady Factoryksi. Nimi tulee siitä, että kaikki sen omistajat ovat naisia.
Jaa
Vuonna 2006 Pilkkoset etsi Suomesta sukkavalmistajaa, joka olisi täyttänyt asetetut laatukriteerit. Koska sellaista ei löytynyt, toimitusjohtaja Matti Skutnabb lähti laatuvaatimuksineen Kiinaan. Yksi pitkäaikaisimmista sopimusvalmistajista on Haining Randy Socks Co. Ltd. Tehdas on siitä erikoinen, että sen omistaa neljä naista, ja tehtaan noin 100 työntekijästä yli 80 % on naisia.

Tehtaan toimitusjohtaja Zhu Xiaoying työskenteli alun perin hyväpalkkaisena kirjanpitäjänä ja osakkaana tilitoimistossa. Kirjanpitäjän työ kuitenkin tuntui tarkoituksettomalta, eikä Zhulla ollut sitä kohtaan minkäänlaista intohimoa. Vuonna 2003 Zhu otti lopputilin ja perusti sukkatehtaan yhdessä kolmen ystävänsä kanssa. Zhun johdolla nämä ”sisarukset” päättivät luoda uuden ja menestyksekkään uran sukkien valmistajana.

Aluksi tehdas oli hyvin pieni. Työntekijöitä oli 10 ja koneita 20. Alussa tuotantokapasiteetti oli vuodessa 0,2 miljoonaa sukkaa, joiden materiaali oli pääasiassa puuvilla. Alku oli tehtaalle vaikea. Ensimmäinen tuotantoerä palautui tehtaalle huonon laadun vuoksi. Zhu ystävineen mietti ratkaisua koko yön. Seuraavana päivänä he etsivät alan ammattilaisen, jonka avulla he valmistivat uuden erän. Töitä paiskittiin tauotta, jotta asiakkaalle toimitettujen tuotteiden laatu olisi hyväksyttävällä tasolla. Sitä varten valmistusprosessin jokainen vaihe tutkittiin tarkkaan, jotta prosessista tulisi mahdollisimman ammattimainen ja korkealaatuinen.

Kuten monella yrittäjällä Suomessakin, ongelmia tuotti myös löytää rahoitusta valmistusprosessin kehittämiseen. Missään vaiheessa Zhu ei kuitenkaan ollut valmis heittämään hanskoja tiskiin. Sen sijaan hän kohtasi vaikeudet avoimesti ja optimistisesti.

Vaikeuksien kautta voittoon

Nykyisin tehdas käyttää viimeisimpiä menetelmiä ja uusimpia konemalleja. Zhu tuntee jokaisen valmistusvaiheen ja prosessin kuin omat taskunsa. Hänen kokemuksensa sukkatuotannosta on aivan omaa luokkaansa. Tehtaan laadusta kertoo myös se, että sen sukkia valmistetaan myös Japanin markkinoille – markkinoille, joka on kuuluisa erittäin korkeista laatuvaatimuksistaan. Hainingin alueella tehtaalla on hyvä maine ja uusia asiakkaita löytyy jatkuvasti suositusten perusteella.

Vuonna 2007 Zhu kuuli ensimmäistä kertaa bambukuidusta sekä sen ympäristöystävällisyydestä. Hän aloitti bambusukkien tuotannon, ja hiljalleen niistä kasvoi tehtaan päätuote. Tuotantokapasiteetti on 11 vuodessa kasvanut 4,5 miljoonaan sukkaan vuodessa. Koneita on nyt 50, ja bambu on syrjäyttänyt puuvillan päämateriaalina. Zhun tavoitteena on parantaa erityisesti tehtaiden naispuolisten työntekijöiden oloja ja palkkausta.

Zhu kokee tärkeäksi huomioida tuotannossaan ympäristöasiat, joka näkyy muun muassa tuotantolinjojen nykyaikaisuudessa sekä kansainvälisten standardien tavoittelussa. Tehtaalla on nykyisin käytössään OEKO-Tex sekä BSCI-standardit ja he ovat myös läpäisseet vuonna 2012 CAS:n kansainväliset ISO9001:2008 ja ISO14001:2004 testit.