Kouluaamut käyntiin näillä vinkeillä

Juuri, kun kesä tuntuu päässeen käyntiin, häämöttääkin koulun alku, joillakin jo tällä viikolla! Päivärytmit ovat kesän aikana repsahtaneet, joten miten selvitä herätyksestä ja aamutoimista? Tässä parhaat vinkit koulun alkuun.
Jaa

Juuri, kun kesä tuntuu päässeen käyntiin, häämöttääkin koulun alku, joillakin jo tällä viikolla! Me täällä Pilkkosilla odotamme jo innolla koulun alkua, kun uudet kouluryhmät ja harrastusporukat alkavat tekemään varainhankintakampanjoita kanssamme. Ennen harrastusten käyntiin pyörähtämistä ja luokkaretkien suunnittelua, on kuitenkin ensin selviydyttävä siitä ensimmäisestä kouluaamusta.

Herätys

koulualku002Kesälomalla päivärytmit yleensä repsahtavat, lapset sekä nukahtavat ja heräävät tavallista myöhemmin, aamupala on usein normaali koululounaan aikaan. Kouluaamun herätysongelman voi yrittää ratkaista eri tavoin: toiset harjoittelevat aikaisempaan rytmiin siirtymistä pikkuhiljaa ja hyvissä ajoin, toisten mielestä on parempi kärsiä vain kertashokki ja säätää herätyskellot aamukuudeksi vasta ensimmäisenä kouluaamuna, kun vaikeaa se herääminen tulee olemaan joka tapauksessa.

Aamupala

koulualku003Ellei perheessäsi ole aamuvirkkua touhuajaa, joka herää keittämään kananmunia ja viipaloimaan kurkkua ja tomaattia aamupalapöytään, on kouluaamun aamupalat varmaankin aika yksinkertaisia. Joissain perheissä juostaan paahtoleipä kourassa bussipysäkille, toisissa vältetään valinnan vaikeus ja riidat tarjoilemalla joka aamu kaikille samoja muroja. Aamupala on tärkeä ateria, varsinkin jännittävänä ensimmäisenä kouluaamuna.

Jotta kaikki perheen koululaiset lähtisivät kouluun tarpeeksi korkeilla energiatasoilla, kannattaa aamupala suunnitella etukäteen. Illalla voi tehdä aika paljon valmiiksi: täytä vedenkeitin, mittaa puurohiutaleet kattilaan, nosta lautaset, murot, hunaja ja kaikki muut huoneenlämmössä säilyvät aamupalatuotteet valmiiksi pöytään.

Vaatteet ja koulutarvikkeet 

koulualku004Kivojen kouluvaatteiden valinta varsinkin ensimmäisenä päivänä voi olla vaikeaa ja aikaa vievää. Vaikka mitään muuta valmistelua ei ennen koulun alkua saisi tehtyä, niin yksi on ihan välttämätön: etsi kaikkien lasten koulureput ja penaalit valmiiksi, laita lapset valitsemaan vaatteensa edellisenä iltana unohtamatta kenkiä ja takkia! Tarkastakaa sääennuste ja laittakaa keliin sopivat ulkovarusteet valmiiksi eteiseen. Myös hiusten laitto kannattaa miettiä valmiiksi: voisiko pitkät hiukset letittää jo edellisenä iltana vai olisiko joku kiva hiuspanta nopea ratkaisu aamukiireeseen?

Vauhtia aamuihin pienellä lahjonnalla

koulualku005Joissain perheissä on vähemmän aamuihmisiä kuin toisissa ja kaikesta suunnittelusta huolimatta, voi kouluaamut tuntua hankalilta. Varsinkin monilapsisten perheiden avuksi voi olla jonkinlainen palkintojärjestelmä. Tehkää lasten kanssa jääkaapin oveen taulukko, johon voi kerätä pisteitä: pisteen saa vaikkapa siitä, että on valinnut vaatteet valmiiksi illalla ja suostuu vielä aamulla laittamaan valitut vaatteet päälle, tai siitä, että on syönyt aamupalan ennen kello 7:30. Perjantaina sitten lasketaan pisteet ja sovitun pistemäärän koonneet lapset saavat esimerkiksi pienen herkkupalkinnon.

Toivottavasti näillä ohjein saatte koulun alkuun sujuvasti!