Jalankulkijaheijastin – suomalainen keksintö!

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee pimeällä heijastinta käyttävän henkilön jopa 300 metrin etäisyydestä.
Jaa

Tiesitkö, että jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö? Sen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti 1940-1950-lukujen taitteessa. Hän päätti ryhtyä valmistamaan talousmuovista kolmioheijastimia hevoskärryihin. Pian hän oivalsi, että voisi liimata kaksi ajoneuvoheijastimen puolikasta yhteen ja lisätä siihen ripustuskoukun. Klassisen lumihiutalemallin suunnitteli myöhemmin Arvin poika Taisto Lehti.

Tuttu Suomessa

Jalankulkijaheijastin tunnetaan Suomen lisäksi oikeastaan vain Pohjoismaissa.
Muualla maailmassa käyttö on vielä harvinaisempaa, vaikka monissa maissa pimeää riittää myös kesällä. Suurimmalle osalle maailman ihmisistä jalankulkijaheijastin on täysin käsittämätön asia.

Meillä suomessa heijastimet ja niiden käyttö tulevat tutuiksi jo päiväkodissa ja alakoulussa. Erilaiset tahot opastavat vuosittain meitä käyttämään heijastinta aina Pikkukakkosesta, vakuutusyhtiöihin sekä Poliisiin.

Heijastimen rooli onnettomuuksien ehkäisemisessä on kiistaton

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä sekä taajamissa että harvaanasutuilla alueilla. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee pimeällä heijastinta käyttävän henkilön jopa 300 metrin etäisyydestä.
Ilman heijastinta liikkuva henkilö havaitaan vasta noin 100 metrin etäisyydeltä. Lähivaloja käytettäessä autoilija havaitsee heijastinta käyttävän kulkijan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan tienkäyttäjän.

NakyvyysMillainen on hyvä heijastin?

Yhteistyökumppanimme Coreplast Laitila Oy ohjeistaa valitsemaan turvallisen heijastimen. CE-standardin EN13356 mukainen minimivaatimus heijastusarvolle on 400 C.I.L. (valovoimakerroin), jonka kaikki Coreflect -heijastimet ylittävät. Coreflectin oma minimivaatimus on 800 C.I.L

Pidä heijastin aina mukana

Heijastin turvaa kantajaansa ainoastaan silloin, kun se on mukana. Heijastimia kannattaa siis olla useampia, jotta se on sinulla valmiina kiinni jokaisen takin hihassa, laukussa tai vaikkapa koiran hihnassa. Älä jää näkymättömäksi!

Sen lisäksi, että heijastin tuo tarvittavaa lisänäkyvyyttä, heijastin sopii myös kivaksi asusteeksi. Pilkkoset -tuotevalikoimassa on kolme erilaista kolmen heijastimen pakkausta, joten valikoimaa on moneen makuun. Tutustu tuotteisiin täällä.