Juhannustaiat

Juhannustaiat ja saunominen kuuluvat Juhannuksen viettoon. Keräsimme blogiin viisi juhannustaikaa sekä hieman muita juhannusperinteitä.
Jaa
Joko sinulla on juhannustaiat mietittynä? Keräätkö seitsemältä niityltä seitsemän kukkaa tyynyn alle, hypitkö juhannuskokon savun läpi vai menetkö yöllä alasti lähteelle? Juhannukseen liittyy paljon juhannustaikoja, joilla ennustetaan tulevaa.

Juhannus juontaa juurensa vanhaan valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikaan, tämän vuoksi juhannuksena tehtävät ennustukset liittyvät yleensä tulevaan puolisoon ja naimaonneen. Aiemmin ennustettiin myös tulevaa satoa, mutta nykypäivänä taiat taitavat olla lähinnä tulevasta puolisosta uneksimista.

juhannus03

Jos taiat ja perinteet ovat päässeet unohtumaan, niin tässä meidän top-5 listamme sekä vinkit, mitä Pilkkoset-tuotteita kannattaa hyödyntää taikaa tehdessä. Näiden ohjeiden avulla takaat naimaonnen ja näet tulevan puolison, ilman että palellut, näännyt pellon laitaan tai yllytät pahoja voimia.

  1. Nuku Juhannusyönä vasen sukka väärinpäin jalassa niin näet tulevan puolison unessa. Jos juhannuskeli on sateinen ja kylmä, valitse lämmin Eräsukka, jos taas helleaalto yllättää, voi kevyt bambusukka olla parempi vaihtoehto.
  2. Kun tasan keskiyöllä kierrät saunan kolmesti ja kurkistat sisään, näet tulevan rakastettusi. Tähän taikaan on parasta varata lahja tulevalle puolisolle, muuten pahat voimat uhkaavat. Ota siis vaikkapa pellavasta ja puuvillasta tehty Pilkkoset-laudeliina kainaloon saunankiertoreissulle ja ojenna tulevalle puolisolle lahjaksi.
  3. Juhannusyön kasteessa on taikavoimaa, joidenkin uskomusten mukaan se kaunistaa, toisten mukaan parantaa naimaonnea. Kieri siis Juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä. Ota mukaan Bambu kylpypyyhe, johon voit taian jälkeen nopeasti kietoutua.
  4. Kurkista yöllä lähteeseen alastomana ja tuleva puolisosi kurkistaa sieltä takaisin. Jos lähteelle on pitempi matka metsän halki, ota mukaan joko pyyhe tai vaikkapa lämmin kerrasto, jotta tarkenet tulla takaisin.
  5. Kun juokset juhannussaunasta tullessa alasti ruisvainion ojia, tulee yhdeksännessä ojassa sulhanen vastaan. Tähän taikaan kannattaa ottaa mukaan eväspatukoita, jotta energia riittää yhdeksänteen ojaan asti.

Suomalaiseen juhannuksen viettoon kuuluu kiinteästi juhannussauna, joten monet juhannustaiat tapahtuvat saunalla. Perinteisesti juhannussaunassa käytiin jo päivällä ja sauna koristeltiin juhannuskoivuin ja tuorein lehvin. Juhannuksena tehtiin myös ensimmäiset uudet vastat. Saunomisen jälkeen oltiin puhtaina valmiita juhlimaan yötöntä yötä. Tähän puhtaan, koristellun saunan ja tuoreiden saunavastojen perinteeseen voisi nykypäivänä lisätä myös puhtaat saunatekstiilit, meidän valikoimaa voit selailla täällä.

Oikein hyvää Juhannusta kaikille, toivottavasti saunominen maittaa ja taiat onnistuvat!

juhannus04