Mukavaa varainkeruuta yhdessä

Varainkeruu yhdessä luokan tai joukkueen vanhempien kanssa: kuinka saat kaikki mukaan kuormittamatta ketään liikaa tai liian vähän? Oletko parempi touhuaja vai taustajoukkojen järjestäjä? Kuinka otetaan erilaiset vanhemmat huomioon?
Jaa
Syksyllä koulujen ja harrastusten pyörähtäessä käyntiin on monen ryhmän, tiimin ja luokan asialistalla myös varainkeruu yhdessä yhteistä tavoitetta varten. Koululuokat alkavat suunnitella leirikoulua, urheilujoukkueet kenties tarvitsevat uudet pelipaidat ja päiväkodissa suunnitellaan museoretkeä.

Vanhempainilta-artikkelissa kerroimme jo vinkkejä luokan vanhempien kanssa käytävään varainhankintakeskusteluun. Tässä vähän lisää siitä, mitä yhteisissä projekteissa pitää ottaa huomioon ja miten varainkeruu sujuu mukavasti yhdessä, kuormittamatta yhtä henkilöä ja syyllistämättä sitä, joka ei kerkeä talkoilemaan yhtäpaljon, kuin joku toinen.

Erilaiset perhetaustat

Perheillä on erilaiset taustat ja elämäntilanteet. Perheessä, jossa on kolme tai neljä lasta, syntyy harrastusten maksamisesta paljon isompi kuorma, kuin yksilapsisella perheellä. Hyvässä taloudellisessa tilanteessa olevat vanhemmat sanovat helposti vanhempainillassa, että maksavat mielellään esimerkiksi turnausreissut itse. Toisin ajattelevan on ehkä vaikea avata suutaan ja ehdottaa, että ainakin osa kustannuksista kerättäisiin yhdessä.

Erilaiset taustat pitäisi ottaa huomioon. Jos sinulla on yhtään energiaa varainkeruutalkoisiin, ja ilmaiset sen vanhempainillassa, voi monilapsinen perhe tai yksinhuoltaja huokaista hiljaa helpotuksesta, koska joku muukin on valmis keräämään harrastus- tai luokkaretkikassaa yhdessä. Toisaalta, jos joillekin vanhemmille yhteiseen rahankeruuseen osallistuminen tuntuu vaikealta, voisi asian yrittää sopia vaikka niin, että he maksavat jonkun summan yhteiseen kassaan. Avoimesti keskustelemalla saadaan varmasti kompromissi aikaiseksi.

Oletko talkoilija, ideapankki vai organisaattori?

Harrastusryhmien ja luokkien vanhemmista löytyy erilaisia luonteita: on niitä, jotka tykkäävät tehdä ja touhuta ja tuntuvat kerkeävän joka paikkaan, niitä, jotka haluaisivat tehdä, mutteivät syystä tai toisesta pysty tai kerkeä, sekä arempia luonteita, jotka eivät rohkeasti osallistu yhteisiin tekemisiin. Jollakin on kasa ideoita ja toinen voi olla excel-taulukkoja ja aikatauluja rakastava organisaattori. Kaikki eri ihmistyypit pitäisi ottaa huomioon ja löytää sopiva tehtävä jokaiselle.

Tärkeintä mukavan yhdessätekemisen kannalta on se, ettei kellään tule paha mieli, tai olo, että tekee liikaa tai liian vähän. Jos tehtävät sovitaan etukäteen ja kaikkien vahvuudet ja heikkoudet yritetään saada selville, on varainkeruu helpompaa. Yksi voi vihata leipomista ja toimii mieluummin myyntikampanjan yhdyshenkilönä, toisella taas saattaa olla monta lasta tai lapsella useita harrastuksia ja tämän takia jo muita myyntikamanjoita käynnissä, hänen kanssaan voidaan vaikka sopia, että myymisen sijasta hän tekee jouluarpajaisiin piparkakkutalon. Jokaiselle varmaan löytyy homma, jonka pystyy tekemään omien taitojen ja resurssien mukaan.

Lasten takia ja lasten kanssa

Kun raha-asiat on käyty läpi vanhempien kesken, on tärkeää saada myös lapset mukaan varainkeruuseen. Suurin osa vanhemmista on varmaan yhtä mieltä siitä, että on kasvatuksellisesti tärkeää, ettei lapselle anneta kaikkea suoraan, vaan mukavien asioiden eteen tulee hieman tehdä töitä. Vaikka vanhemmat päättäisivät maksaa omasta pussista osan leirikoulua tai pelimatkaa, on hyvä tehdä joitain pieniä ponnistuksia yhdessä lapsen kanssa. Esimerkiksi buffetin pito korispeleissä taikka sukkien myynti lähipiirille tuo lapselle hyvän mielen, kun hänkin saa kantaa kortensa kekoon.

Pilkkoset-kampanjan voit aloittaa helposti täältä, infopaketin voit tilata tästä.