Frisbeegolf – vähän kuin golfia muttei kuitenkaan

2000-luvun alussa Suomeen rantautunut frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan huimaa vauhtia. Lajissa viehättää erityisesti se, että kynnys aloittamiseen on hyvin matala. Lisäksi se sopii erinomaisesti koko perheen yhteiseksi harrastukseksi.
Jaa

2000-luvun alussa Suomeen rantautunut frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan huimaa vauhtia. Lajissa viehättää erityisesti se, että kynnys aloittamiseen on hyvin matala. Lisäksi se sopii erinomaisesti koko perheen yhteiseksi harrastukseksi.

Koskivirran perhettä Hollolasta on puraissut frisbeegolf-kärpänen. Perheen Milka – äidin työpaikan vieressä on kenttä, jossa käydään lajin Suomen mestaruuskisat. Laji näytti hänestä hauskalta ja kun 13-vuotias Roni-poika innostui koulussa liikuntatunnilla lajista, niin olihan se otettava lajista selvää ja ostettava kiekko kokeeksi.

Kiekkokaupoilla Koskivirtoja onnisti: myyjäksi osui frisbeegolfin entinen maajoukkuepelaaja. Asiantuntevan ja innostavan myyjän ohjeistuksella Koskivirrat kävivät kokeilemassa lajia, alkuun vain yhdellä kiekolla, ja se oli menoa saman tien! Kun perheen Miki-isäkin innostui lajista, oli koko perheen yhteinen harrastus löytynyt.

– Alkuun pääsee todella pienellä rahallisella panostuksella. Meilläkin oli aluksi vain neljä kiekkoa, joilla pystyimme heittelemään radan läpi. Uusi kolmen kiekon setti maksoi noin 15 €. Lisäksi lähes kaikki kentät ovat ilmaisia, Milka kertoo.

Frisbeegolf – kuvituskuva Frisbeegolf

Pelejä, piknikkejä ja pulahduksia

Koskivirrat pelaavat 2-4 kertaa viikossa. Mukaan pakataan kiekkojen lisäksi eväät ja vettä, sillä pelissä voi mennä hyvinkin useampi tunti. Lisäksi heillä on autossa mukana aurinkorasvaa sekä vaihtokengät ja sukat – kiekko voi välillä lentää esimerkiksi märkään ojaan. Mukava kesäpäivä on pelin jälkeen kiva päättää vaikka pieneen piknikkiin rannalle.

– Kerran pelipäivän jälkeen emme malttaneet lopettaa millään vaan heittelimme järvessä kiekkoja ja sukelsimme niitä vedestä, Milka nauraa.

Perhe laskee pisteitä puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Siihen voi tallentaa radat ja tulokset. Sovellukseen voi laittaa myös ihannetulokset sekä seurata, montako heittoa menee yli parin? Perhe ei kuitenkaan kilpaile keskenään, vaan jokainen vertaa suoritusta halutessaan aikaisempiin suorituksiinsa.

Myös kesälomalla kiekot kulkevat mukana, joten kentät ovat tulleet tutuiksi ympäri Suomea. Perheen suosikkirata löytyy tällä hetkellä Heinolan Kippasuolta.

– 21-reikäinen rata on todella mielenkiintoinen mäkien ja korkeuserojen vuoksi, Miki kertoo. Rata soveltuu niin aloittelijoille kuin edistyneille pelaajille.

Puttereita, midrangeja ja draivereita

Erilaisia frisbeegolf-kiekkoja on saatavilla valtava määrä. Useimpia malleja myydään myös eri muovilaaduissa, eri painoisina ja useissa väreissä. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat kiekon lento-ominaisuuksiin, joten oikean kiekon valinnassa kannattaa ainakin aluksi käyttää asiantuntijan apua kaupassa.

Nälkä on kasvanut syödessä ja nykyään kaikilla Koskivirran perheessä on oma setti kiekkoja: putterita tarkkoihin heittoihin, midrangeja lähestymisheittoihin sekä draivereita pitkiin heittoihin alussa ja radan varrella.

Uusia kiekkoja ostaessa perheen miehet keskittyvät kiekon ominaisuuksiin ja Milka myös ulkonäköön – kiekkojen värivalikoima on niin herkullinen!

Kaikki pelaa junnusta mummoon

Koskivirtoja lajissa kiehtoo luonnossa liikkuminen, yhdessä tekeminen ja se, kuinka jokainen voi kehittyä omassa tahdissaan.

– Heitot voi välillä mennä metsään ihan kirjaimellisestikin, Milka nauraa. Hyvällä fiiliksellä ja kannustuksella peli jatkuu sieltä puidenkin välistä. On myös mukavaa, että eritasoiset ja -ikäiset pelaajat voivat pelata yhdessä. Meidän 78-vuotias mummokin pääsi pelin saloihin helposti mukaan.

Frisbeegolfia voi suositella kaikille ikään katsomatta, sillä harrastus on edullinen ja omat taidot kasvavat vauhdilla. Lajia voi harrastaa rennosti hyvällä porukalla ja viettää kesäpäivää nauttien aurinkoisesta säästä. Tai miksipä ei pistäisi pystyyn kisaa, jossa selvitetään perheen mestari?

Frisbeegolf -faktat:

  • Frisbeegolf on kuin golfia, mutta pallo korvataan hiukan frisbeetä pienemmällä kiekolla ja reikä maalikorilla.
  • Pelin tarkoituksena on saada frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin.
  • Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi.
  • Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes kiekko on maalikorissa.
  • Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja.
  • Lajin kehitti yhdysvaltalainen Ed Headrick 1960-luvulla.
  • Euroopassa frisbeegolfin johtajamaita ovat erityisesti Suomi ja Ruotsi. Maailman kovatasoisin frisbeegolfmaa löytyy kuitenkin Yhdysvalloista.

Lue lisää: www. frisbeegolfliitto.fi