Esikoulun tai ekaluokan vanhempainilloissa ei ensimmäisenä keskustella varainhankinnasta tai leirikoulusta. Suurimmat huolet liittyvät aivan muihin arkipäiväisiin koulunkäyntiin liittyviin asioihin.
Ensimmäisen vuoden jouluna luokka hankkii usein yhteisesti joulutähden, hyasintin tai suklaarasian opettajalle. Joku ottaa hoitaakseen rahankeruun ja muut vanhemmat siirtävät omalta pankkitililtään tälle vastuuhenkilölle muutaman euron. Sama toistuu myös keväällä, mutta silloin luokka hankkii jo esimerkiksi herkkukorin tai lahjakortin.
Toisen tai kolmannen luokan vanhempainillassa joku saa ideakseen, että luokka lähtee leirikouluun. Kustannus on muutaman tonnin luokkaa, joka tekee noin parisataa euroa per pellavapää. Sellaista summaa eivät kaikki halua tilittää kerralla, joten on syytä miettiä muita keinoja.
Yleensä päätetään pitää joko myyjäiset tai käynnistää tuotemyyntikampanja.
Perusasioista kannattaa sopia heti aluksi
Kun luokka alkaa aidosti kerätä varoja esimerkiksi leirikouluun, kannattaa muistaa muutamat käytännön perusasiat.
- Pidetään kokous, josta kaikki vanhemmat ovat tietoisia ennen kokousta ja päätöksestä kokouksen jälkeen. Kokouksessa päätetään yhdessä, milloin ja minne luokka on menossa.
- Kuinka suuri on kerättävä rahasumma?
- Millä keinoin summa kerätään?
- Päätetään yhdessä myös kirjallisesti, miten varainkeruuseen osallistuvat ne, jotka eivät osallistu yhteisesti sovittuihin talkoisiin tai myyntitoimintaan.
- Miten hoidetaan mahdolliset rahojen palautukset, ellei joku jostain syystä voi lähteä leirikouluun?
- Mitä rahoilla tehdään, ellei koko leirikoulu jostain syystä toteudu?
- Luokka avaa erillisen pankkitilin luokan varojen hoitoon. Tilin avaus ja käyttöoikeudet edellyttävät vanhempainkokouksen pöytäkirjan. Pöytäkirjasta käy selkeästi ilmi, kenellä vanhemmista on tilin käyttöoikeus. Opettajalla sitä ei voi olla.
Kokemuksen ja puskaradion perusteella vanhemmat käyvät näistä asioista usein jonkinasteista nokkapokkaa keskenään. Kun perusrutiinit on saatu hoidettua, on varainhankinta huomattavasti helpompaa.