Luokkaretki kohteita Suomessa

Vaikka Linnanmäki, Turun linna ja Ähtärin eläinpuisto ovat kaikki erinomaisia kohteita, välillä kannattaa miettiä vähemmän koluttujakin kohteita.
Jaa

Luokkaretki kohteita mietittäessä ensimmäisenä tulevat mieleen ne ilmeiset vaihtoehdot: isot kaupungit, huvi-, teema- ja eläinpuistot, maamme linnat ja muut isot historialliset kohteet. Toki vaikkapa Linnanmäki, Turun linna ja Ähtärin eläinpuisto ovat kaikki erinomaisia kohteita, mutta välillä kannattaa miettiä vähemmän koluttujakin kohteita. Kouluikäisen lapsen maailmankuvaa avartaa uusissa paikoissa käyminen – lintsit ja turunlinnat käydään kokemassa ehkä perheen seurassa vapaa-ajalla muutenkin? Työllä kerätty retkirahoitus on mielekästä käyttää tarkoin harkittuun kohteeseen, jonka tarjoamat elämykset voivat säilyä aikuisiällekin.

Erinomaisia luokkaretki kohteita Suomessa

Raaseporin ruukit

Raaseporin uusvanha kaupunki tarjoaa monipuolisen kattauksen kohteita, mutta esimerkiksi Fiskarsin ruukki on yksi Suomen parhaiten palvelevia matkailukohteita. Se ei ole ainoastaan designista kiinnostuneiden aikuisten ostosretkien kohde, vaan tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa myös lapsille: uusi leikkipuisto ja luontopolut ovat esimerkkejä maksuttomista aktiviteeteista, toisaalta lapset voivat tekemällä tutustua erilaisiin käsityöläis- ja taideammatteihin – vaikkapa lasinpuhallukseen tai sepän työhön! Lisäksi ammattimaisesti hoidettu Fiskarsin museo tarjoaa erillisiä teemaopastuksia 6-8-vuotiaille sekä 9-12-vuotiaille.

leirikoulukohteita Suomessa Kuva: Fiskars Oyj Abp / Olli Pekka Rönn

Raaseporin retkellä voi pysähtyä myös Billnäsin ruukin maisemissa, Raaseporin linnanraunioilla tai piipahtaa vaikkapa Tammisaaren vanhassa kaupungissa – 1700-lukulaisten puutalojen historia saa lasten mielikuvituksen varmasti liikkeelle. Lisäksi näillä main koululaiset voivat kielikylpeä – Raaseporissa ruotsin kieli on erittäin vahvassa asemassa.

Hailuodon saaristolaiselämä

Oulun edustalla sijaitseva Hailuodon saari on ainutlaatuinen kohde luontonsa puolesta ja edustaakin hieman erilaista Pohjois-Suomea. Maankohoaminen on kasvattanut (ja kasvattaa edelleen) saarta, ja Hailuodon nuoret pinnanmuodot ovatkin mielenkiintoisia. Maaperä on hiekkaista, ja monet upeat uimarannat tekevätkin saaresta todellisen kesäparatiisin.

Leirikoulukohteita Suomessa Kuva: Ulla Tuomela/ ullatuomela.blogspot.fi

Marjaniemen vanha, 1870-luvulta peräisin oleva majakka herättää ihastusta niin pienissä kuin isoissakin vieraissa, ja Metsähallitus ylläpitää maksutonta Luototalon luontonäyttelyä, joka avautuu aina keväisin. Myös saaren lintulajisto on todella monipuolinen. Lähempää kosketusta eläimiin tarjoaa Saaren seikkailut -kotieläinpiha. Talonpoikaismuseo kertoo saarelaisten perinteisistä elämäntavoista.

Salon meriluonto

Saloa ei ensisijaisesti ajatella rannikkokaupunkina, mutta merellä on aina ollut suuri merkitys kaupungille. Teijon ja Mathildedalin alueilla yhdistyvät kaksi suomalaiselle sielunmaisemalle tärkeää elementtiä, meri ja metsä. Teijon kansallispuisto on maamme kansallispuistoista nuorin, vuonna 2015 perustettu. Ruukkikylien kupeessa sijaitseva kohde tarjoaa yhteensä 50 km erilaisia merkittyjä reittejä, mukana on myös lapsille sopivia helppokulkuisia reittejä, lyhyimmät 1,5 km:n mittaisia. Mathildedalin ruukkikylässä lapset voivat tutustua mm. alpakoihin, eikä itse Salon kaupunkikaan tarjontansa kera ole kaukana.

Kotkan elämykset

Upeaa arkkitehtuuria edustava Merikeskus Vellamo kätkee sisäänsä paitsi Kymenlaakson museon, myös upean elämyksellisen ja interaktiivisen Suomen merimuseon. Vellamossa on kokonaisuudessaan kiinnitetty todella paljon huomioita lapsivieraisiin – erilaisten työpajojen ja interaktiivisten näyttelyiden lisäksi jo pelkkä eväiden nauttiminen Vellamon kattoestradilla kauniina päivänä voi olla elämys!

Luokkaretkikohteita Suomessa Merikeskus Vellamo

Lisäksi kivenheiton päässä Vellamosta sijaitsee Maretarium, kotimaisia kalalajeja ja muita vedeneläviä esittelevä moderni akvaariotalo. Ruokintanäytökset ovat aina suosittuja, ja maamme neljän vuodenajan vaikutus vesistöihin on tuotu havainnollisesti esiin. Kotkan kohteissa luokkaretken opetuksellinen päämäärä toteutuu taatusti.

Kolin kansallismaisemat

Vaellusta, laskettelua, lumikenkäilyä, ratsastusta… monipuolisia aktiviteettivaihtoehtoja henkeäsalpaavan upeissa maisemissa. Pohjois-Karjalan Koli on todellinen helmi Suomen lukuisten luontokohteiden joukossa. Kolin kansallispuisto ei myöskään tarjoa luokkaretkeläisille pelkkiä luontoarvoja, vaan arvokkaan palan Suomen historiaa. Täällä ovat liikkuneet ja inspiroituneet monet kansallistaitelijat – Jean Sibelius, Juhani Aho, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, I.K. Inha, muutamia mainitaksemme.

Kolin luontokeskus Ukko tarjoaa näyttelyt ja luontofilmit, ja retkiä järjestävät opettajat voivatkin ottaa yhteyttä suoraan kansallispuiston asiakasneuvojiin vierailun suunnittelua koskevissa kysymyksissä. Voidaan miltei sanoa, ettei ole nähnyt Suomea, mikäli ei ole käynyt Kolilla!