Luokkaretkelle Helsinkiin

Helsinki on suosittu retkikohde ja keväisin se täyttyy luokkaretkiläisistä. Kaikki tuntevat Helsingin tunnetuimmat kohteet, mutta mitä muuta voi nähdä ja kokea pääkaupungissamme?
Jaa

Julkinen liikenne Helsingissä sekä sen lähikunnissa on kattavaa. Liikkuminen julkisilla on helppoa ja oikeastaan kätevin tapa siirtyä paikasta toiseen pääkaupunkiseudulla. Raitiovaunu- ja metroajelu on jo itsessään kokemus monelle kauempaa tulleelle, eikä päivälipun hinta ole päätähuimaava. Helsingin seudun liikenteen Reittiopas on oiva apu reittien suunnittelussa ja aikatauluttamisessa. Myös poikkeusaikataulut löytyvät sieltä helposti.

 

helsinki

 

1. Eksoottiset puutarhat

Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä on kaksi yleisölle avointa talvipuutarhaa eli isoa kasvihuonetta.

HELSINGIN YLIOPISTON KASVITIETEELLINEN PUUTARHA
Vuonna 1829 valmistuneet kasvihuoneet sijaitsevat Kaisaniemessä rautatieaseman läheisyydessä. Puutarha-alueelle on ilmainen pääsy, mutta sisälle kasvihuoneisiin on lunastettava pääsyliput. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia, kunhan ne varaa etukäteen. Lisätietoja aukioloajoista löytyy puutarhan sivuilta.

Kotisivu

HELSINGIN KAUPUNGIN TALVIPUUTARHA 
Vuonna 1893 yleisölle avattu Helsingin kaupungin talvipuutarha sijaitsee Töölössä Olympiastadionin läheisyydessä ja sieltä löytyy yli 200 erilaista kasvia. Puutarhassa on lapsille suunnattuja näyttelyitä ja omien eväiden syöminen on sallittua, siksipä vierailuun voi näppärästi yhdistää välipalapiknikin. Sisäänpääsy on maksuton ja kotisivuilta löytyy lista oppaista, joilta voi halutessaan kysyä opastusta.

Kotisivu

 

helsinki

 

2. Yöpyminen Suomenlinnassa

Suomenlinna on suosittu vierailukohde, mutta harvempi tietää, että Suomenlinnassa voi majoittua ympärivuoden. Päälaiturin läheisyydessä sijaitsevassa Hostel Suomenlinnassa on 40 vuodepaikkaa, joten sinne mahtuu isompikin ryhmä kerralla, kunhan tekee varauksen hyvissä ajoin etukäteen. Suomenlinnaan kulkee kaksi Helsingin seudun liikenteen lauttareittiä ja niissä voi matkustaa tavallisella lipulla tai erillisellä Suomenlinna-lipulla, joka on voimassa 12 tuntia eikä kelpaa muuhun liikenteeseen. Vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen lauttoja kulkee 1-4 kertaa tunnissa aamusta yöhön ympärivuoden. Matka kestää 15-20 minuuttia. Lisäksi on yksityisten toimijoiden liikennöimiä reittejä ja mahdollisuus yhdistää matka saaristokierrokseen.

Hostel Suomenlinna
Suomenlinnan kotisivut– Kulkuyhteydet

helsinki

3. Seikkailupuistot

Helsingissä sijaitsee useita vaikeusasteeltaan eritasoisia seikkailupuistoja, joista löytyy koettavaa niin nuorille kuin vanhoillekin maassa, ilmassa tai merellä.

SEIKKAILUPUISTO ZIPPY
Mitä: Eri tasoisia köysiseikkailuita. Köysiratapuistossa kuljetaan 1-20 metrin korkeudessa puusta toiseen vaijeriliukujen, trapetsien,kiipeilyseinien, tikkaiden, renkaiden, keinujen ja muiden tehtävien avulla.
Kenelle: Niin lapsille kuin aikuisillekin.
Turvallisuus: Ensikertalaiset saavat opastuksen turvavarusteiden käytöstä ja pääsevät kokeilemaan niiden käyttöä harjoitteluradoilla. Ohjaajat ovat paikalla koko ajan. Vierailija ei tarvitse ennakko-osaamista tai erityistaitoja pystyäkseen läpäisemään radan.
Sijainti: Seikkailupuisto sijaitsee Talin liikuntapuistossa, Keilahallin ja ulkotenniskenttien takana olevassa ulkoilumetsikössä.
Avoinna: Puisto on avoinna keväästä (5.5.2016) syksyyn, aamusta iltaan.
Liput: Seikkailuratalippu aikuisille on 25€ ja alle 140 cm pituisille lapsille 20€. Lastenmaahan pääsylippu on 15€.

zippy.fi/

SEIKKAILUPUISTO KORKEE
Mitä: Seikkailupuisto, jossa on puihin rakennettuja köysiratoja Flowpark -tyylisesti 3-11 metrin korkeudessa. Yli 120 senttisille tarkoitetut latvaradat vaihtelevat aloittelijoille sopivista vaativampiin, jotka haastavat tekniikan ja voiman perusratoja enemmän.
Kenelle: Lapsille 90-135 cm löytyy 3 rataa, 20 tehtävää sekä vaijeriliukua. Aikuisille on 5 rataa ja 50 tehtävää.
Turvallisuus: Käyntiin sisältyy kiipeilyvarusteet ja noin 10 minuutin opastus radoilla toimimisesta.
Sijainti: Mustikkamaalla, Korkeasaaren eläintarhan läheisyydessä.
Avoinna: Toukokuusta lokakuun loppuun (tarkemmat aukioloajat löytyvät kotivuilta.)
Liput: Liput sisältävät koulutuksen ja kiipeilyvarusteet.

  • Seikkailu kaikilla radoilla (5 latvarataa 3-10 metrin korkeudessa) 3 tunnin ajan valjaiden lunastamisesta. Aikuisille sekä vähintään 7 vuotta täyttäneille ja yli 120 cm pituisille seikkailijoille 24 €.
  • Seikkailu kantoradoilla (3 kantorataa, n.1 m korkeudessa). Soveltuu 90-140 cm pitkille seikkailijoille 14€.

korkee.fi

SALMISAAREN KIIPEILYAREENA
Mitä: Pohjoismaiden suurin ja myös korkein sisäkiipeilykeskus. Kiipeily itsevarmistavilla köysillä tai boulderointi seinillä ilman köysiä.
Kenelle: Kaikentasoisille kiipeilystä kiinnostuneille yli neljävuotiaille. Boulderointi ei sovellu alle 12 vuotta vanhoille ja heille on käytössä omat radat. Koululaisille ajanvarauksella 1 tunnin ja 15 minuutin mittaisia opastettuja “kursseja”. Hintaan sisältyvät vuokravarusteet.
Turvallisuus: Kiipeilijöiden taidot arvioidaan ensimmäistä kertaa vieraillessa tekemällä varmistustesti. Aloittelijoille on tarjolla ohjattua kokeilua. Alle 14-vuotiailla on oltava mukana aikuinen valvomassa sääntöjen noudattamista. Varusteet sisältyvät kokeilukurssien hintoihin.
Sijainti: Energiakatu 3, Salmisaaressa Ruoholahden Metroaseman läheisyydessä. Paikalle pääsee myös useammalla linja-autovuorolla.
Avoinna: Ympärivuoden aamusta iltaan.
Liput: Aikuiset 20€, lapset 15€ . Hinta sisältää vuokravarusteet (kengät, köydet ja valjaat).

www.kiipeilyareena.com

PARKOURKESKUS
Mitä: Sisätilat Parkourin, luonnollisen liikkumisen ja miksei muunkin rimpuilun harrastamiseen.
Kenelle: Kaikille luovan liikkumisen harrastajille.
Turvallisuus: Yhteisien pelisääntöjen noudattamisella pääsee pitkälle.
Sijainti: Malmilla juna-aseman läheisyydessä.
Avoinna: Vain viikonloppuisin, satunnaisesti perjantaisin.
Liput: 8€, alle 15-vuotiaat 7€.

parkourkeskus.fi

HELSINGIN KIIPEILYKESKUS 
Mitä:  Kiipeilyä monipuolisesti boulderoinnista köysikiipeilyyn. Seinissä suoria, negatiivisia ja positiivisia kulmia. Tarjolla myös kiipeilykursseja eri tasoisille, ohjattuja kiipeilykokeiluita ryhmille ja liikuntapäiviä koululaisille.
Kenelle: Kaikille kiipeilystä kiinnostuneille yli yhdeksänvuotiaille.
Turvallisuus: Kiipeilykokeiluissa ja Koululaisten liikuntapäivässä varusteet sisältyvät hintaan. Liikuntapäivässä valvojat opastavat oppilaita, mutta oppilaiden valvonta on opettajien tms. vastuulla.
Sijainti: Tapanilan Urheiluhallin alakerrassa n. 800 metrin kävelymatkan päässä Tapanilan juna-asemalta.
Avoinna: Joka päivä läpi vuoden.
Liput: Koululaisten liikuntapäivä 8€ oppilas, max 20 henkeä.

www.kiipeilykeskus.com

KAAPELIPUISTO WAKESPOT
Mitä: Kaapelin perässä voi surffata wakeboardilla rataa sekä hyppiä ja tehdä temppuja taitojensa mukaan.
Kenelle: Uimataitoisille wakeboardaajille, aloittelijoista ammattilaisiin.
Turvallisuus: Uimataito pakollinen, operaattori antaa luvan railien yms. kokeiluun. Pakollisina varusteina kypärä ja kelluntaliivit (kuuluvat hintaan).
Sijainti: Legendaarisen Hietsun uimarannan länsipuolella n. 5 min kävelymatkan päässä.
Avoinna: Sulan veden aikaan. Tarkemmat tiedot kotisivuilta.
Hinnat: Ajosetti 25€/ 1h, välinevuokra 10€ sisältäen wakeboardin ja muun tarpeellisen. Ryhmillä mahdollisuus ohjaukseen, kysy.

www.wakespot.fi

STAND UP PADDLE ELI SUPPAUS
Mitä: Suppaus on surffilaudan tyyppisillä laudoilla seisoen tapahtuvaa melontaa, joka on saavuttanut suuren suosion.
Kenelle: Kaikille uimataitoisille suppauksesta kiinnostuneille.
Turvallisuus: Uimataito ja kelluntaliivit.
Sijainti: Useita toimijoita ympäri Helsingin. Tutustu kotisivuihin, niin saat tietoa sijainnista, aukioloajoista ja hinnoista.

www.helsinkisup.fi (Merikannontie 2-4, Töölö)
www.supfinland.com (Linnunlauluntie 4, Töölönlahti ja Uunisaari, Kaivopuiston ranta)
twentyknots.fi (Kalastajatorpantie 1, Munkkiniemi)
www.hakunamatata-sup.fi (Helsinginkatu 56, Töölönlahti)
www.supstation.fi (Liuskaluoto, Eiran ranta ja Uutelantie 1, Aurinkolahti)

helsinki

4. Helsingin yliopiston Observatorio

Vuonna 1834 valmistunut C.L. Engelin suunnittelema Observatorio sijaitsee Tähtitorninvuorella Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä. Observatorio avautui yleisölle uudistuneena syksyllä 2012. Yleisökeskuksessa voi oppia avaruudesta sekä tähtitieteestä ja sen historiasta. Aamupäivät tiistaista perjantaihin on varattu koululaisryhmien vierailuille. Kierros soveltuu aina alakoululaisista lukioikäisiin asti. Koululuokan (max 30 oppilasta) vierailun hinta on 50 €, joka sisältää sekä opastukset että pääsymaksut.

www.observatorio.fi

helsinki

5. Helsingin saaret

Helsinki on merikaupunki ja lyhyen matkan päästä löytyy useita saaria, joihin on helppo järjestää risteilyitä, päiväretkiä tai lyhyempiä pistäytymisiä. Alla on esitelty muutama vaihtoehto.

UUNISAARI
Uunisaarella on pitkät perinteet helsinkiläisten vapaa-ajanviettopaikkana. Uunisaari sijaitsee aivan Helsingin keskustan läheisyydessä Merisataman edustalla, vain kolmen minuutin venematkan päässä Kaivopuiston rannasta. Uunisaaressa on uimaranta, kahvila ja saunoja. Uunisaaren sivuilta löydät lisää tietoa erilaisista retkimahdollisuuksista aina saaristosafarista kirkkovenesoutuun. Uunisaaresta on silta Liuskasaareen ja Liuskaluotoon.

www.uunisaari.fi

PIHLAJASAARI 
Pihlis, Pihlajasaari, Pihlajasaaret on yksi Helsingin tärkeimpiä kesä- paratiiseja. Pihliksestä löytyy uimaranta, ravintola ja itse lämmitettävä varaussauna. Pihlajasaareen pääsee Merisatamanrannasta ja Ruoholahdesta. Merisatamanrannan laituri sijaitsee Kaivopuistosta länteen aivan ravintola Carusellin läheisyydessä.

www.pihlajasaari.net

KAUNISSAARI
Kaunissaari sijaitsee noin 22 km Helsingistä itään Sipoon saaristossa, lähes ulkomerellä. Saarella on mökkejä ja soutuveneitä vuokrattavana, minkä lisäksi luontopolku tutustuttaa saaren luontoon. Saarella on retkeilijöiden käyttöön viisi keittokatosta oman ruuan valmistukseen sekä Kaunissaaren ravintola valmiiseen ruokapöytään halajaville.

Kotisivu

VALLISAARI
Vallisaari sijaitsee Helsingin edustalla, Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Suomen­linnasta sen erottaa Kustaan­miekan salmi. Saaren yhdistää maa­penger viereiseen Kuninkaan­saareen. Vallisaaren ja Kuninkaansaaren historiallisten sotilassaarien yleisökäyttö alkaa keväällä 2016. Toiminnasta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Kotisivu

VASIKKASAARI
Vasikkasaari sijaitsee aivan Helsingin keskustan tuntumassa Kruunuvuorenselällä Katajanokan, Laajasalon, Santahaminan ja Suomenlinnan muodostaman neliön sisällä. Saari on varsin pieni, pinta-alaltaan noin 18 hehtaaria, mutta tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää ja tutkittavaa.

• www.vasikkasaari.org

VARTIOSAARI
Vartiosaari, Helsingin 48. kaupunginosa, on Helsingin neljänneksi suurin saari. Se sijaitsee Itä-Helsingissä Tammisalon eteläpuolella Laajasalon ja Vuosaaren välissä noin seitsemän kilometriä Helsingin keskustasta. Luontotyyppien määrä on suuri. Metsätyypit vaihtelevat lehdoista tuoreisiin kankaisiin ja jäkäläkarukkoihin.Vartiosaaren 57 huvilasta runsaat puolet on Helsingin kaupungin omistamia ja vuokralla erilaisille toimijoille. Sillattomana säilynyt Vartiosaari edustaa parinkymmenen ympärivuotisen asukkaansa kera nykymaailmassa harvinaiseksi käynyttä saaristolaiselämänmuotoa.

www.vartiosaari.fi

Saaristoristeilyjä järjestävät useat eri yritykset. Hinnoista ja mahdollisuuksista löytyy tarkempaa tietoa heidän kotisivuiltaan.

saaristoristeilyt.fi
sunlines.fi
www.ihalines.fi/
suomensaaristokuljetus.fi

helsinki

 

6. Muuta

– Syksyisin Helsingissä vieraileville Linnanmäen huvipuisto näyttäytyy parhaassa valossa Valokarnevaalien aikaan. www.linnanmaki.fi

– Ateneumissa on jälleen monta mielenkiintoista näyttelyä. Maailman kenties tunnetuimman kuvanveistäjän Auguste Rodinin (1840–1917) veistoksia esittävä näyttely on esillä 5.2.- 8.5.2016. www.ateneum.fi

– Helsingissä saadaan vuoden 2016 aikana ihailla korealaisen taiteilijan Choi Jeong Hwan värikkäitä teoksia. Kiasma ja Juhlaviikot tuovat maailmalla mainetta saaneen, visuaalisesta ilottelusta ja valtavista installaatioistaan tunnetun taiteilijan Suomeen.  22.04.-18.09.2016.  www.kiasma.fi

– 6.5.-15.5.2016 järjestettävä Cirko-festivaali on Pohjoismaiden suurin, kansainvälisestikin arvostettu, vuosittain järjestettävä nykysirkusfestivaali. www.cirko.fi

– Galleriakeskiviikkona (3.2., 2.3. ja 6.4.2016) useat helsinkiläiset galleriat pitävät ovensa auki iltaan asti ja kutsuvat kaikkia hauskanpitoon. galleriakeskiviikko.fi

– Kaupungissa on tapahtunut kauhistuttava rikos! Amos Andersonin taidemuseon melodramaattinen näyttely Helsinki Noir tarjoaa katsojalle mahdollisuuden ratkaista arvoitus 1930–40-lukujen Helsingissä. Kuka sen teki? Vuoden 2016 loppuun asti.www.amosanderson.fi

– Kansakunnan kuva – 150 vuotta tilastoja Suomesta. Tilastokeskus täyttää 150 vuotta ja sen kunniaksi on toteutettu Tilastokeskuksen ja Suomen Pankin yhteistyönä näyttely, jossa esitellään suomalaisen tilastotuotannon kehitystä. Lisäksi näyttelyssä voi tutustua ns. tilastosuomalaisiin vuosilta 1900, 1956 ja 2014. Näyttely on avoinna 30.4.2016 asti. www.rahamuseo.fi

– Nukketeatteri Sampon vuoden 2016 ohjelmisto on jälleen mielenkiintoinen. nukketeatterisampo.fi

Lisää tapahtumia ja tekemistä löydät:
• www.visithelsinki.fi/fi/juuri-nyt/tapahtumia/